I år fokuserer Frugtplukkerne på at lave flere partnerskaber med skoler med udsatte unge, så de unge kan prøve kræfter med produktion af æblemost samt lære om iværksætteri.
Vi har således indgået samarbejder med 4 produktionsskoler, 2 STU’er (særligt tilrettelagte uddannelser) og 1 folkeskole. Alle skolerne får tilbudt et forløb i mosteriet af 4 gange. Det er gratis for skolerne at være med.
Frugtplukkerne underviser i socialt iværksætteri og kommer gerne ud til din skole eller uddannelsessted, og går i aktiv dialog med elever og studerende.
Frugtplukkerne arbejder konstant med at videreudvikle forretningsmodellen i Amager Æblemosteri, og håber at komme frem til en bæredygtig model, som kan løsrive sig fra fondstilskud.
Vi er i færd med at undersøge muligheder for at skalere Amager Æblemosteri, således at overskudsæbler og udsatte borgere kan kobles sammen andre steder i landet. Kontakt Frugtplukkerne, hvis du har interesse i at indgå et samarbejde.
Frugtplukkerne og Kofoeds Skole etablerer Danmarks første socialøkonomiske æblemosteri på Amager til efteråret.
Mosteriet skal engagere udsatte unge og voksne gennem produktion af æblemost med æbler. Æblerne skal indsamles hos lokale haveejere på Amager, der har interesse for udnyttelse af havefrugt, inklusion af udsatte borgere, iværksætteri og produktion af lokale fødevarer.
Æblemosteriet åbner med en stor indvielsesfest lørdag den 16. september.
Frugtplukkerne er gået i gang med at hverve æbledonorer på Amager. Målet er at få mindst 100 haveejere melder sig til havenetværket i år.
Igen i år laver vi iværksætterforløb med Højdevangens skole, hvor elever skal plukke i private haver på Amager. Æblerne skal selvfølgelig mostes på det ny Amager Æblemosteri.
I 2016 arbejdede vi videre med at teste sammenhængen mellem haver og plukning og haveejeres interesse for at deltage som æbledonorer. Vi tilrettede vores iværksætterforløb fra 2015, og testede det på 6.v fra Højdevangens Skole.
Derfor har vi nu udviklet et kort og stramt iværksætter- og produktionsforløb – ÆbleMust – som er et 4 1/2 dages undervisningforløb med temaer som forretningsmodel, læring om æbler, plukning og kommunikation med haveejere, lære at moste på et mosteri, salg af færdig most i lokalområdet.
Vi har nu i 2 år testet ÆbleMust på skoleelever, og samtidig har vi udviklet et læringsforløb, som fremover også skal involvere udsatte voksne.
At plukke og moste æbler er for alle aldre.
I efteråret 2016 lavede vi et skoleprojekt med 6.v fra Højdevangens skole. Eleverne lærte på 4 dage om iværksætteri praksis og lidt teori.
Her skulle de tage udgangspunkt i at udnytte frugtressourcer fra private haver og omdanne dem til friskpresset most, i stedet for at æblerne ender som affald.
Vi plukkede igen frugt i haver på Amager, der hvor ejerne ikke selv bruger deres frugt. Og bagefter mostede vi æblerne på et lille mosteanlæg i Lejre Folkemosteri.
Eleverne sluttede ÆbleMustforløbet med at afsætte mosten lokalt på Amager, og indtjeningen gik til en fælles oplevelse for hele klassen.
I 2015 afprøvede vi en prototype, hvor vi testede logistikken og forholdet mellem tilmeldte haver, mængden af frugt, der blev plukket, og hvor meget most vi kunne få presset og solgt.
Frugtplukkerne arbejdede sammen med Partnerskabet (Den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen), en række haveejere på Amager samt en specialklasse (7.-9.klasse) fra en lokal skole om et projekt, vi kaldte ÆbleMust.
ÆbleMust var et iværksætter- og læringsforløb, hvor eleverne arbejdede med en bunden forretningsmodel: de skulle plukke æbler i 30 haver på Amager, de skulle moste æblerne og efterfølgende sælge mosten lokalt på Amager.
Eleverne fik hands on-erfaring med hele forløbet lige fra den første kontakt med haveejerne til mosten blev prøvesmagt og solgt.
Gennem forløbet lærte eleverne om budget, salg, forretningsmodeller, æbler, plukning og ikke mindst om god kommunikation med haveejere og andre partnere.
ÆbleMust 2015 var samtidig et fritidsjobsforløb, da eleverne tjente overskuddet fra salget af mosten, som gik til deres klasse. Ialt 6.000 kroner.
Hele forløbet var en succesfuld test af vores prototype, der gav Frugtplukkerne værdifulde erfaringer at arbejde videre med, blandt andet i det kommende ÆbleMust 2016.
En stor tak til Amager Vest Lokaludvalg, der støttede projektet.